Pånyttfödd ekonomi

Att ett förändrat ekonomiskt system tillhör grundvalarna för ett hållbart samhälle verkar alltfler bli varse och överens om. Idéerna är många, tack och lov.

Jag tror inte att det räcker med att göra kapitalismen "snällare" eller "grönare". Kapitalism är i grund och botten ett system för att man ska tjäna mer och mer pengar på andras arbete och bekostnad. Grundtanken är väl att alla ska vara lika näriga så att någon slags balans ska uppstå, men vi kan väl vara överens om att den planen i så fall har havererat.

Eftersom grundtanken är att tjäna så mycket pengar som möjligt, genom att betala så lite som möjligt för de tjänster man använder, så har vi miljöförstöring, barnslaveri, taskiga minimilöner och en global hackordning. Vissa verkar tycka att det är ok, så de kan väl få inrätta reservat där de beter sig på det sättet. I valfrihetens namn kan väl vi andra få experimentera med andra sätt att leva?

Det finns många som kommit med massor med goda förslag i över 100 år på vad som bör göras, så någon brist på idéer finns inte. Det är själva genomförandefasen det hänger upp sig i. De två största problemen är nog att det finns så många vairanter att välja på, så hur ska vi veta vad som är bäst? Och att det alltid finns de som tjänar, eller tror att de kan tjäna, på det nuvarande systemet och därför vill behålla det.

Borde vi inte samla ihop oss och köra lite experiment, som lajv, i ett par-tre veckor? Kan vi använda vintern 2015-16 till att sätta parametrar för hur ett realtidstest skulle utformas, och sen träffas vi i sommar och testar?

Tycker du det låter som en god idé? Svara med en kommentar och anmäl dig som medverkare här på Bonnarlunda, så kör vi!

Behöver du inspiration? Har du fler förslag - skriv i kommentarerna så fyller jag på listan.

Positiva pengar på svenska och engelska, Stiftelsen hållbar samhällsutveckling, Economy for the common good, Foundation for the Economics of Sustainabilitly

Att vara hjälten i sitt eget liv
Kulturell integritet - Välkommen in!