Redan på 90-talet fick jag konceptet OLSON i en dröm. Jag förberedde dokumentationen för ett större seminarium om miljö, hälsa och samhälle. Vi samlade 240 av landets kommuner under en dag för att prata om människans förmåga och roll i att bygga om samhället. Inte att det är storföretag och politiker som skapar samhället. Det blev väldigt lyckat.
Under arbetet med texterna funderade, skrev, ritade och tänkte jag väldigt djupt under en ganska lång period. Under en vecka levde jag med frågeställningen "Vad är ett mänskligt behov?". Den som inte kan mer än grunderna i ämnet kommer att tipsa mig om att Maslow redan har besvarat frågan, men så enkelt är det inte. Maslow ångrade sig nämligen. Han bad istället, på sin dödsbädd, en av sina närmare lärljungar att göra om jobbet. Max-Neef gjorde en matris istället. Jag har noga gått igenom båda herrarnas skapelse, men som ung kvinna i en annan världsdel kunde jag inte hitta mig själv i deras modeller, hur jag än bände på mig och letade. Så, en natt, efter sju dagars ostörd tankeverksamhet, så hade jag en klardröm där konceptet "laddades ner" till mig.
Det hette inte OLSON från början. Det namnet kom senare. Det står för Organiskt Ledningssystem för Själv-Organiserande Nätverk. Det är helt enkelt en metod/ett verktyg för att grupper ska klara sig utan ledare. OLSON leder.
Jag brukar beteckna OLSON som en fraktal modell därför att den går att länka ihop i långa och komplexa masknät från stort till smått. Med OLSON kan man beskriva ett helt land på en A4-sida. Sen kan man länka vidare till alla ingående delar och dela upp allt tills man kommer ner på enskilda individer, t ex. Jag har använt OLSON själv men också inom föreningsliv och även professionellt några gånger. Jag har föreläst för forskarstudenter på universitet och hjälpt en kommunal förvaltning lösa ett problem de haft i 20 år på en förmiddag med OLSON. "Briljant" har det kallats. "Genialiskt". Men jag har aldrig orkat driva det hela så pass långt att det blivit en affärsmodell.
- Uppgifter
- Kategori: Bonnarlunda
- Träffar: 1241
Det är min erfarenhet att mycken sjukdom inte bara sitter i kroppen. Det må sitta i knoppen också, men uttrycket "psykosomatisk" har aldrig riktigt funkat för mig. Tankar gör en inte sjuk, om inte tankarna har negativ laddning. Och den laddningen står känslor för. Emotioner. Alltså dristade jag mig till att skapa ordet "emotosomatisk" för sjukdomar som drivs av taskig känsla. Jag råkade ut för en del olyckor i barndomen, vissa värre än andra, vilket har skapat slitningar internt. Men jag har inga minnen av smärta eller skräck. Däremot sitter det i kroppen, i form av känslor.
På senare år verkar ganska många ha kommit fram till ungefär samma sak. Så på domänen emotosoma drömmer jag om att kunna samla en massa material om hur man gör sig frisk och fri från traumatiserande upplevelser, vare sig man minns dem eller ej.
- Uppgifter
- Kategori: Bonnarlunda
- Träffar: 1232
Att bo bra i andra former än vanliga hus med vinklar i 90 grader har alltid varit en dröm. Geodesiska domer, pyramider, bioarkitektur, Buckminster Fuller, Mike Rice och andra intressanta arkitekter med sinne för det oändliga och speciella har utövat en stark dragningskraft.
En första fas i bonadomos liv var en sida med allt som fanns av domer och runda hus. Till slut hade jag 14 000 abonnenter på sidan, men det tog slut när jag blev illa sjuk. Drömmen att ta tag i projektet igen, och skapa en inspiratorisk sida med allehanda ekobygg och egensinniga självbyggen finns kvar.
- Uppgifter
- Kategori: Bonnarlunda
- Träffar: 1218
Tankar och idéer, diskussioner och försök till samarbeten har uppstått många gånger under många år. Till slut samlade jag det under namnet "Bonnarlunda", en sammansättning av orden bo och annorlunda. Men det låter som om det är en liten by någonstans. Men den finns inte. Än.
Under årens lopp har det uppstått andra vidhäftande idéer, som i sig är så pass utvecklade eller invecklade, att de kräver en egen avdelning. För det har vi till och med egna domännamn för att kunna knoppa av delar om det plötsligt börjar bära sig. Intressena är breda och vildvuxna, men det finns alltid en röd tråd av mänsklighet, autenticitet och integritet i allt vi har tagit oss före.
Här finns lite grundläggande info om övriga idéer, vid sidan om Röda boken, som planeras bli del 1 i en serie om sju, en för varje färg i den sanna regnbågen.
- Uppgifter
- Kategori: Bonnarlunda
- Träffar: 1215